toksična veza

8 Velikih Lekcija koje ćete Naučiti iz Toksične Veze

Toksični odnosi su nažalost prečesti. Svi smo bili u barem jednoj vezi koja je bila štetna za nas, bilo da je to bila veza s članom obitelji, prijateljem ili romantičnim partnerom. Iako nikada nije lako otići od nekoga do koga nam je stalo, ponekad je to neophodno kako bismo zaštitili vlastitu dobrobit.

Puno toga možemo naučiti iz toksične veze, iako se u tom trenutku možda ne čine tako. Ovakve vrste odnosa mogu vas naučiti puno o vama samima, o tome što želite od života i kako biti najbolja verzija sebe.

Evo nekoliko lekcija koje možete naučiti iz toksične veze:

1. Kako biti jaka i sama

Toksični odnosi često uključuju emocionalno ili mentalno zlostavljanje jedne osobe prema drugoj. Zbog toga se možete osjećati uplašeno, usamljeno ili nesigurno u sebe. Ali također vam daju priliku da naučite kako biti sama i jaka. Naučit ćete da vam ne treba netko drugi da potvrdi vašu vrijednost i da ste sposobni podnijeti sve što vam život baci na put.

2. Kako postaviti granice

Toksični odnosi često uključuju nekoga tko je pretjerano zahtjevan, posesivan ili kontrolira. To vas može navesti da naučite postavljati granice kako biste se zaštitili emocionalno i fizički. Naučit ćete što vam odgovara, a što ne i bit ćete spremniji nositi se s izazovnim situacijama u budućnosti.

3. Kako se zauzeti za sebe

U toksičnoj vezi lako se uhvatiti u probleme druge osobe i zaboraviti na vlastite potrebe. Postajemo toliko usredotočeni na pokušaj da ugodimo partneru da gubimo iz vida tko smo i što želimo. U toksičnoj vezi može biti lako uhvatiti se u manipulaciju druge osobe i početi vjerovati u njene laži. Ali kako bismo se oslobodili kruga toksičnosti, moramo naučiti zauzeti se za sebe. Moramo reći “ne” kada nešto ne želimo učiniti, čak i ako to znači razočarati partnera. Moramo postaviti granice i držati ih se. I što je najvažnije, moramo biti voljni napustiti vezu, čak i ako se čini da u tom trenutku odustajemo.

Ako se nađete u toksičnoj vezi, sjetite se da imate moć promijeniti stvari – samo morate biti dovoljno hrabri da je iskoristite.

4. Kako oprostiti

Toksični odnosi mogu uzrokovati mnogo boli i ljutnje. Kad veza završi, uvijek postoji iskušenje zadržati ljutnju. Jako je važno ne upasti u ovu klopku već otpustiti negativnost i usredotočiti se na vlastitu sreću. Oprostiti nekome ne znači da odobravate njegovo ponašanje već sebi dajete slobodu da odete dalje od boli i povrijeđenosti.

Također je moguće da ćete sebi zamjerati jer ste se upustili u nezdravu vezu, ali važno je zapamtiti da svi griješimo. Svi riskiramo kada ulazimo u veze i ponekad se ti rizici ne isplate. Ali to je u redu! Ono što je važno je da učite iz svojih grešaka i idete dalje. Opraštanje sebi pomoći će vam da otpustite prošlost i usredotočite se na budućnost.

5. Kako biti asertivna

Toksični odnosi često uključuju pretjeranu agresivnost ili pasivnu-agresivnost jedne osobe. To vas može dovesti do toga da sami počnete razvijati nezdrave mehanizme suočavanja, poput prigušenog bijesa ili samooptuživanja. Asertivnost je zdrav način da se izrazite i zauzmete za svoje potrebe, a to je nešto što možete naučiti iz toksičnih odnosa.

6. Naučimo uočiti crvene zastavice ranije

Kad jednom završite s toksičnom osobom, nikada više nećete završiti u takvoj vezi ako usvojite lekcije koje ste morali proći. Znati ćete prepoznati osobu koja se ne može otvoriti, kojoj riječi nisu usklađene s djelima, kojoj je manipuliranje kao disanje. I to će biti tako oslobađajuće.

7. Učimo više vjerovati svom osjećaju

Toksična veze će vas naučiti da ubuduće trebate više vjerovati svojim osjećajima. Sjetit ćete se početka veze s toksičnom osobom i crvenih zastava koje su vas upozoravale da tu nešto nije u redu. To je onaj osjećaj koji ne možete riječima opisati, sve se čini na oko savršeno, ali vama osjećaj drugačije govori. Sada ćete znati slušati taj osjećaj.

8. Učimo da zaslužujemo bolje

Toksični odnosi nas uče da zaslužujemo bolje. Zaslužujemo da nas tretiraju s poštovanjem i ljubaznošću. Zaslužujemo biti u odnosima u kojima se osjećamo sigurno i voljeno. Ovo nisu nerazumni standardi i ako pristanemo na nešto manje, samo sebi činimo medvjeđu uslugu.

Biti u toksičnoj vezi može vas naučiti što nećete tolerirati kod budućeg partnera.

Crvene zastavice u vezi

Kad smo u toksičnoj vezi, osjećamo se kao da hodamo po ljuskama od jajeta i da moramo na prstima obilaziti raspoloženja i potrebe druge osobe. Mogli bismo početi opravdavati njihovo ponašanje, govoreći si da prolaze kroz teško razdoblje ili da nas nisu htjeli povrijediti. Međutim, sve su to crvene zastavice na koje bismo trebali obratiti pozornost.

U zdravoj vezi oba bi se partnera trebala osjećati kao da mogu biti ono što jesu, bez straha od osude ili odmazde. Treba postojati međusobno poštovanje i osjećaj jednakosti.

Odustanite od ideje da će se promijeniti

Često ostajemo u toksičnim vezama jer sami sebe uvjeravamo da će se druga osoba promijeniti ili da će stvari s vremenom krenuti na bolje. Međutim, to je rijetko slučaj. Ljudi se obično ne mijenjaju osim ako to ne žele, a čak i tada, to je često samo površinska promjena. Ako se neprestano nadate i molite da će se druga osoba promijeniti, vrijeme je da odete.

Postoji popularna izreka da ne možete promijeniti ljude, a to je osobito istinito kada su u pitanju toksične veze. Kad smo u toksičnoj vezi, možemo imati trenutak jasnoće kada vidimo da veza jednostavno nije u redu. Dok neki taj poziv na buđenje vide kao razlog za bijeg, drugi ga vide kao priliku za promjenu partnera. Ali istina je da ne možete promijeniti ljude. Jednostavno ne možete. A pokušaj da to učinite samo će dovesti do frustracije, boli, pa čak i daljnje toksičnosti u vezi. Dakle, ako se nađete u toksičnoj vezi, znajte da ste jedina osoba koju možete promijeniti vi sami.

Zašto završimo u toksičnoj vezi?

Biti u toksičnoj vezi je poput zaglavljivanja u živom pijesku: što se više borite, dublje tonete. Pa ipak, mnogi od nas uvijek se iznova nalaze u ovakvim odnosima. Zašto si to radimo? Dijelom može biti da smo privučeni dramom ili se možda jednostavno bojimo biti sami.

Jedna od najvažnijih lekcija koju treba naučiti iz toksičnog odnosa je da druga osoba nije uvijek kriva. Energija koju odašiljemo je energija koju privlačimo, pa ako privlačimo toksičnost, to je zato što moramo raditi na sebi. Svatko zaslužuje da se prema njemu odnosi s poštovanjem. Nitko ne zaslužuje da se prema njemu loše postupa, bez obzira što je učinio.

Ako ste u toksičnoj vezi ili ako ste bili u takvoj vezi, upotrijebite ove lekcije da vam pomognu rasti i oporaviti se. Obraćajući pozornost na lekcije koje učimo iz tih odnosa, možemo krenuti dalje jače i mudrije nego prije.

📩 Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje. 👇

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...