minfulness

Prestanite brinuti o budućnosti: Čarolija je u sadašnjem trenutku

Naučiti živjeti u sadašnjem trenutku može biti jedno od najzahvalnijih iskustava u vašem životu.

Naučit ćete cijeniti sve što vam se događa, i dobro i loše, i uvidjet ćete da je život puno ugodniji kada niste uvijek zabrinuti za budućnost.

Zato duboko udahnite, opustite se i uživajte u životu u sadašnjem trenutku!

Prednosti života u sadašnjem trenutku

Evo nekih od prednosti života u sadašnjem trenutku:

1. Bit ćete manje pod stresom i tjeskobom. Kada ste stalno zabrinuti za budućnost, to može biti vrlo stresno i izazvati tjeskobu. Ali kada naučite živjeti u sadašnjem trenutku, vidjet ćete da vam je um puno smireniji.

2. Više ćeš cijeniti život. Kad ne budete uvijek brinuli o tome što će se sljedeće dogoditi, počet ćete cijeniti život onakav kakav jest – niz kratkih trenutaka koji će na kraju doći kraju.

3. Bit ćete sretniji. Jedan od glavnih razloga zašto su ljudi skloni brinuti o budućnosti je taj što žele biti sretni i misle da sreća može doći samo od vanjskih stvari. Ali kada naučite biti sretni u sadašnjem trenutku, shvatit ćete da to uopće nije istina.

Sreća dolazi iznutra i dostupna vam je u svakom trenutku – bez obzira što se događa u vašem vanjskom okruženju.

4. Iskusit ćete život onakav kakav zaista jest, umjesto da uvijek živite u prošlosti ili budućnosti. Ovo može biti stvarno osvježavajuće i može učiniti život mnogo uzbudljivijim.

5. Bit ćete produktivniji. Kad uvijek brinete o budućnosti, teško je usredotočiti se na zadatak i biti produktivan. Ali kada živite u sadašnjem trenutku, možete posvetiti svoju punu pozornost onome što radite i kao rezultat toga biti puno produktivniji.

sadašnji trenutak

Savjeti za život u sadašnjem trenutku

Ako ste zainteresirani za učenje živjeti u sadašnjem trenutku, evo nekoliko savjeta za početak:

1. Obratite pozornost na dah. Jedan od najboljih načina da se dovedete u sadašnji trenutak je da se usredotočite na svoj dah. Kad god otkrijete da vam um luta, jednostavno vratite pozornost na dah i usredotočite se na osjećaj zraka koji ulazi i izlazi iz vaših pluća.

2. Promatrajte svoje misli. Još jedan koristan savjet je da promatrate svoje misli bez prosuđivanja. Kada se nađete kako razmišljate o budućnosti ili razmišljate o prošlosti, jednostavno promatrajte tu misao i otpustite je. Nemojte se umotati u to niti se pokušavati boriti protiv toga – samo ga pustite i vratite fokus na sadašnji trenutak. Dišite.

3. Budite svjesni svoje okoline. Još jedan sjajan način da ostanete u sadašnjem trenutku je da budete svjesni svoje okoline. Primijetite prizore, boje, zvukove i mirise koji su vam dostupni u svakom trenutku. To će vam pomoći da se usidrite u sadašnjosti i spriječiti da vaš um luta.

4. Prakticirajte meditaciju svjesnosti. Meditacija svjesnosti odličan je način da naučite živjeti u sadašnjem trenutku. To je jednostavno praksa usmjeravanja pažnje na dah i svjesnost svojih misli i osjeta bez prosuđivanja. Postoji mnogo različitih tehnika meditacije svjesnosti, stoga eksperimentirajte dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara.

Učinite nešto što zahtijeva vašu punu pažnju

Još jedan koristan savjet je da radite nešto što zahtijeva vašu punu pažnju. Kada ste potpuno usredotočeni na neku aktivnost, teško je brinuti o budućnosti ili se baviti prošlošću. To može biti bilo što, od pospremanja do bavljenja sportom ili rada na projektu. Važno je da ste u potpunosti uključeni u aktivnost i da ne dopustite da vam misli lutaju.

Živjeti u sadašnjem trenutku može biti izazov, ali se svakako isplati. Kada naučite živjeti u sadašnjosti, vidjet ćete da vam je um smijreniji. Također ćete više cijeniti život i kao rezultat toga biti sretniji. Zato pokušajte i vidite kako ide!

📩 Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje.👇 

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...