osobni sustav vrijednosti

Osobni sustav vrijednosti – Važnost življenja u skladu s njim

Osobni sustav vrijednosti je skup načela koja usmjeravaju ponašanje i donošenje odluka osobe. Ove vrijednosti pomažu pojedincu da odredi što mu je važno i smisleno. Snažan osobni sustav vrijednosti može osigurati strukturu i svrhu života i može biti izvor snage u teškim vremenima.

Vrijednosti se općenito stječu kroz obitelj, kulturu, vjeru, obrazovanje i životna iskustva. Mogu se mijenjati tijekom vremena kako osoba raste i sazrijeva. Međutim, neke vrijednosti imaju tendenciju da budu trajnije od drugih. Primjeri osobnih vrijednosti uključuju: poštenje, integritet, suosjećanje, poštovanje, predanost, lojalnost, hrabrost i slobodu.

Razvijanje snažnog osobnog sustava vrijednosti može biti cjeloživotni proces. Važno je osvijestiti svoje vrijednosti, te svjesno izabrati po kojim će se živjeti. Život u skladu sa svojim vrijednostima može dovesti do osjećaja zadovoljstva i ispunjenja. Također može pomoći u izgradnji karaktera i snage uvjerenja. Kada se suoče s teškim izborima ili izazovnim situacijama, oni s jakim osobnim sustavom vrijednosti često će znati što je ispravno za njih i imati hrabrosti zauzeti se za svoja uvjerenja.

Svatko ima osobni sustav vrijednosti

Sustav vrijednosti je skup načela ili ideala koji usmjeravaju ponašanje i izbore pojedinca. Svatko ima sustav vrijednosti, čak i ako ga nije svjesno razvio. Sustav vrijednosti može biti jednostavan poput skupa vodećih načela, poput “obitelj na prvom mjestu” ili “čini drugima ono što želiš da oni čine tebi”. Ili može biti složeniji, s detaljnim pravilima i propisima o tome kako živjeti svoj život. U svakom slučaju, posjedovanje sustava vrijednosti nevjerojatno je važno za naše živote jer nam daje osjećaj svrhe i smjera u životu. Pomaže nam da donosimo odluke koje su u skladu s našim uvjerenjima i vrijednostima.

Ove vrijednosti određuju ton za odluke koje donosimo, ljude koje imamo u našim životima, svrhu u kojoj odlučujemo sudjelovati i kako se odnosimo prema ljudima. Bez temeljnog skupa vrijednosti od kojih treba živjeti, može doći do puno zbrke i nejasnoća. Bez načela koja bi nas vodila, naši se životi mogu činiti besciljnim i besmjernim. Zato je jako važno razviti sustav vrijednosti koji vam odgovara. Nakon što to učinite, bit ćete na dobrom putu da živite svrhovitim i ispunjenim životom.

Da biste stvorili zdrav osobni sustav vrijednosti, morate procijeniti glavna područja života: okolina, karijera, zabava, romansa, osobni razvoj, novac, zdravlje, prijatelji i obitelj. Zapitajte se što vam je važno u svakom području. Na primjer, ako vaš sustav vrijednosti uključuje predanost zaštiti okoliša, mogli biste odabrati recikliranje ili vožnju biciklom umjesto vožnje. Ako vaš sustav vrijednosti uključuje predanost osobnom razvoju, mogli biste odabrati čitanje knjiga za samopomoć ili otići na terapiju. Nakon što ste identificirali svoje vrijednosti, možete raditi na životu u skladu s njima. To vam može pomoći da vodite ispunjeniji i autentičniji život.

Jesu li osobne vrijednosti trajne?

Vrijednost je nešto što nam je važno i čime upravljamo svojim postupcima. Naše osobne vrijednosti oblikuju naše odluke, naše odnose i način na koji vidimo svijet. I dok se naše vrijednosti mogu mijenjati tijekom vremena, one često čine srž našeg identiteta.

Jesu li osobne vrijednosti trajne? Na neki način, da. Naš sustav vrijednosti često je duboko ukorijenjen i može biti teško promijeniti stvari u koje vjerujemo. Međutim, moguće je da se naše vrijednosti razvijaju kako stječemo nova iskustva i perspektive. Možemo se susresti s novim informacijama koje dovode u pitanje naša postojeća uvjerenja ili se možemo susresti sa situacijom koja nas tjera da preispitamo ono što nam je drago.

Kako rastemo i mijenjamo se, tako se mijenjaju i naše vrijednosti. Na taj način naše vrijednosti nisu toliko stalne. Mogu se pomicati i mijenjati tijekom vremena, ali uvijek nam daju osjećaj tko smo.

📩 Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje.👇 Besplatno je!

Ponovno otkrivanje sebe

Što najviše cijenite u svome životu? Možda je to sloboda, ili obitelj, ili kreativnost. Što god bilo, utjelovljenje vaših vrijednosti je siguran način da živite ispunjenijim i zadovoljnijim životom. Ali kako, točno, to učiniti? Evo vodiča u četiri koraka koji će vam pomoći da započnete:

Odaberite vrijednost—to može biti vrijednost za koju ste ustanovili da je već imate ili nova koju ste odlučili utjeloviti. Ono što je važno je da je to nešto osobno za vas, nešto što vam je stvarno važno na dubokoj razini.

Postavite ciljeve koji su usklađeni s tom vrijednošću. Dakle, ako je vaša odabrana vrijednost kreativnost, vaš bi cilj mogao biti ponovno početi slikati ili napisati roman.

Donosite odluke na takav način da vas to vodi bliže tim ciljevima. To znači reći da prilikama koje će vam pomoći da unaprijedite svoje kreativne težnje, a reći ne svemu što nije u skladu s tom vrijednošću.

Doživite emocionalne i fizičke dobrobiti te vrijednosti – one će vas onda nadahnuti da je dalje tražite. Kada kreativnost postavite kao prioritet u svom životu, počet ćete se osjećati nadahnutije i motiviranije kao rezultat toga. Kada možete vidjeti kako se zbog življenja svojih vrijednosti osjećate dobro, iznutra i izvana, postaje vam puno lakše držati ih se.

Odaberite sljedeću vrijednost i ponovite. Vrijednosti su osobne i jedinstvene za svakog pojedinca, tako da ne postoji “pravi” način da ih živite. Najvažnije je biti namjeran u tome i nastaviti ići naprijed u potrazi za životom koji želite voditi.

Naravno, ovaj proces nije uvijek jednostavan. Potrebno je vrijeme i trud da shvatimo koje su naše osobne vrijednosti, a još više truda da ih svakodnevno provodimo u praksi. Ali nagrade su više nego vrijedne – kada živimo svoje vrijednosti, stvaramo živote koji su bogati smislom i svrhom.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...