negativne misli

Negativne misli: Kako izaći iz vrtloga negativnih misli

U ovom blogu donosimo savjete kako se rješiti negativnih misli.

Jeste li znali da čovjek prosječno pomisli 60.000 misli dnevno i da se 90% tih misli ponavlja iz dana u dan? Te ponavljajuće misli su upravo ono što hrani naša uvjerenja koja su pohranjena u našoj podsvijesti od kud upravljaju našim životom. No postoji način kako možete prekinuti ciklus negativnih misli, a za to je potrebna čvrsta namjera da želite promjenu i ustrajnost u mijenjanju vlastitih misli.

Negativne misli odnosno negativno razmišljanje je naučeni obrazac. Mi se nismo rodili s negitivnim mislima već smo tijekom života stvorili naviku negativnog razmišljanja. Na to je uvelike utjecala naša okolina u kojoj živimo, prijatelji s kojima se družimo. Ako smo od rane dobi izloženi negativnim misaonim obrascima, vjerojatno ćemo i sami usvojiti takav način funkcioniranja.

Ali ništa nije zapisano u stijeni, pa tako i negativno razmišljanje možemo preoblikovati ako imamo jaku želju i ustrajnost da to učinimo.

Ako naučite upravljati svojim mislima svoj život možete okrenuti u drugom smjeru i živjeti drugačiju realnost.

Prepoznavanje i upravljanje svojim unutarnjim kritičarom

Mnogi od nas imaju unutarnjeg kritičara s kojim se moraju nositi. To je glas u našoj glavi koji nam govori da nismo dovoljno dobri, da se trebamo sramiti sami sebe i da ne vrijedimo ništa. Ovaj glas može biti vrlo štetan i može ga se teško riješiti. Ali moguće je naučiti kako upravljati svojim unutarnjim kritičarom.

Negativne misli mogu biti nevjerojatno štetne za naše mentalno i emocionalno blagostanje. Ako se ne kontroliraju, mogu dovesti do depresije, tjeskobe i niza drugih problema s mentalnim zdravljem.

Dobra vijest je da postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo izbacili negativne misli iz naših umova.

Evo pet savjeta:

Budite svjesni svojih misli

Prvi korak je jednostavno priznati negativnu misao kada vam padne na pamet. Ne pokušavajte se boriti protiv nje ili ju potiskivati. Samo ju pustite i promatrajte bez prosuđivanja.

Ako ne učinite ovaj korak, odnosno ne prepoznate da vam se pojavila negativna misao, uvući ćete se u vrtlog negativnih misli. Jer negativna misao privlači još negativnih misli. Zato ju je najbolje odmah prepoznati da je došla da biste spriječili gomilanje negativnih misli.

Identificirajte okidač negativnih misli

Nakon što ste prepoznali negativnu misao, pokušajte identificirati što ju je pokrenulo. Zapitajte se: koja je to situacija pokrenula negativne misli? Je li se nešto konkretno dogodilo zbog čega ste se tako osjećam?

Evo nekoliko okidača (trigera) koji pokreću negativne misli:

 1. Stres: Visok stupanj stresa može potaknuti negativne misli i osjećaje nemoći, tjeskobe ili frustracije.
 2. Negativno okruženje: Boravak u negativnom okruženju, poput konfliktnih situacija ili prisustvo pesimističnih ljudi, može potaknuti negativne misli.
 3. Prošla iskustva: Negativna iskustva iz prošlosti mogu ostaviti trag na našem emocionalnom stanju i potaknuti negativne misli u sličnim situacijama.
 4. Perfekcionizam: Stalna potreba za postizanjem savršenstva može dovesti do negativnih misli ako se postavljeni ciljevi ne ostvare ili ako se pojavi strah od neuspjeha.
 5. Samokritičnost: Prevelika samokritičnost i negativno samopoimanje mogu potaknuti negativne misli o sebi i svojim sposobnostima.
 6. Nedostatak samopouzdanja: Nedostatak vjere u vlastite sposobnosti može dovesti do negativnih misli o tome što smo u mogućnosti postići.
 7. Usamljenost: Osjećaj usamljenosti može potaknuti negativne misli i osjećaje manje vrijednosti.
 8. Fizičko zdravlje: Nedostatak sna, nepravilna prehrana ili nedostatak tjelesne aktivnosti mogu utjecati na naše mentalno zdravlje i potaknuti negativne misli.

Preoblikujte misao

Nakon što saznate što uzrokuje negativnu misao, možete je početi preoblikovati. Na primjer, ako mislite “Ja sam takav neuspjeh”, pokušajte to preoblikovati u “Dajem sve od sebe i učim na svojim greškama”.

Držite se činjenica

Svi mi imamo negativan mentalni narativ koji nam se s vremena na vrijeme vrti u glavi. Ova se priča može temeljiti na prošlim iskustvima ili može biti opći osjećaj da niste dovoljno dobri. Bez obzira na slučaj, te nas negativne misli mogu spriječiti da živimo najboljim životom. Jedan od načina da izazovete svoju negativnu mentalnu priču je držati se činjenica. Na primjer:

 • Ako si govorite da niste dovoljno dobri, podsjetite se svih trenutaka kada ste bili uspješni.
 • Ako ste potišteni zbog nekog prošlog iskustva, pokušajte se usredotočiti na njegove pozitivne aspekte.
 • Kada se uhvatite da razmišljate negativno, podsjetite se svih trenutaka kada ste bili uspješni.

Jednostavno si postavite pitanje “Je li ovo istina?” I onda si daje argumente zašto to nije istina.

Ovo prakticirajte toliko dugo dok vam to ne postane novi način funkcioniranja. U početku nije lako preusmjeriti se na novi način upravljanja svojim mislima, ali s vremenom ćete biti sve uspješniji u tome.

Zapisujte negativne misli misli

Još jedan način kako možete ovladati svojim mislima jest da ih zapisujete. Svaki put kada vam dođe negativna misao, zapišite ju a zatim tu misao suprostavite s pozitivnim činjenicama. To vam može pomoći da jasnije vidite svoje misli i učinkovitije ih pobijete.

Razgovarajte o svojim osjećajima

Ako se sami borite protiv svojih negativnih misli, razgovor s nekim drugim može biti od pomoći. To može biti prijatelj, član obitelji, terapeut ili bilo tko drugi kome vjerujete. Razgovor o svojim mislima može vam pomoći da ih vidite u drugačijem svjetlu i počnete ih izazivati.

Budite strpljivi

Osporavanje vašeg negativnog mentalnog narativa je proces, stoga budite strpljivi sami sa sobom. Možda će trebati neko vrijeme da se naviknete razmišljati pozitivnije, ali na kraju će se isplatiti.

Vježbajte suosjećanje

Jedan od najboljih načina da se nosite s unutarnjim kritičarom jest vježbanje suosjećanja. To znači biti ljubazan i pun razumijevanja prema sebi, čak i kada pogriješite. Zapitajte se: kako bih utješila svoju najbolju prijateljicu? I to primijenite na sebi.

Sjetite se da nitko nije savršen i dopustite sebi da idete naprijed

Lako je razmišljati o svojim pogreškama. Sjetite se da je ljudski griješiti i tolerirajte si svoju nesavršenost. Ne trebate trošiti previše energije razmišljajući o stvarima koje su se mogle dogoditi da ste drugačije postupili. Samo nastavite dalje.

Ispunite svoj um pozitivnim mislima

Potrudite se ispuniti svoj um pozitivnim mislima tijekom dana. To se može učiniti kroz stvari kao što su meditacija, vođenje dnevnika ili jednostavno razmišljanje o stvarima koje vas čine sretnima.

Potražite stručnu pomoć

Ako ustanovite da se sami ne možete riješiti negativnih misli, možda je vrijeme da potražite stručnu pomoć. Terapeut vam može pomoći prepoznati i preoblikovati negativne misli, te vas naučiti tehnikama za upravljanje njima.

Prateći i usmjeravajući svoje misli možete puno toga promijeniti u svom životu. Ne postoji instant rješenje i za sve je potrebna praksa. Budete li primjenjivali ove savjete svakodnevno, vidjet ćete kako vam se život mijenja na bolje. Kao što postoji higijena našeg tijela tako je i našem umu potrebna higijena. Zato pazite na vaše misli i one će paziti na vas.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...