moć nereagiranja

Moć nereagiranja: Kako ne reagirati burno

Možete napraviti milijun dobrih stvari i jedna burna reakcija može sve to srušiti.

Kako ne reagirati burno je tema o kojoj ćemo pričati u ovom blogu. Prenijeti ću vam tehnike koje su meni pomogle da naučim kontrolirati svoje reakcije u emocionalno nabijenim situacijama.

Svi smo to doživjeli. Gledate svoja posla kada vam odjednom netko prekine put u prometu ili kaže nešto uvredljivo. Prije nego što shvatite, emocije su vam poremećene i pretjerano reagirate. Kažete ili učinite nešto što biste kasnije poželjeli povući. Ako vam ovo zvuči poznato, ne brinite — niste sami. Zapravo, savršeno je normalno emocionalno reagirati na stresore u našim životima.

Ali zašto pretjerano reagiramo? I još važnije, kako možemo izbjeći pretjeranu reakciju u budućnosti?

Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na način na koji reagiramo na stvari. Naša prošla iskustva, naše trenutno emocionalno stanje, pa čak i naša osobnost mogu igrati ulogu u tome kako reagiramo na nešto.

Ponekad možda nismo ni svjesni zašto reagiramo na određeni način. Možda smo samo na “autopilotu” i slijedimo obrazac koji smo uspostavili tijekom vremena. Ili smo možda toliko zaokupljeni trenutkom da ne možemo zastati i zapitati se zašto reagiramo tako kako reagiramo.

Dakle, sljedeći put kad se uhvatite da reagirate na način koji ne razumijete, odmaknite se i pokušajte shvatiti zašto. Nakon što shvatite razlog svoje reakcije, možete poraditi na tome da ga promijenite ako je potrebno. Zapamtite, uvijek imate moć kontrolirati svoje reakcije – samo trebate biti svjesni zašto reagirate na određeni način. Mi često mislimo da je uzrok naše burne reakcije druga osoba ili situacija, ali uzrok je u nama.

Savjeti za izbjegavanje pretjerane reakcije

Evo nekoliko praktičnih strategija koje i sama primjenjujem u trenucima koji me izbace iz takta:

Dajte namjeru da nećete reagirati

Kako biste prestali pretjerano reagirati, možete pokušati upotrijebiti umijeće nereagiranja. Ovo često primijenjujem kada ulazim u konverzaciju s osobom s kojom već imam povijest konflikata. Jednostavno se mentalno pripremim na to da što god ta osoba rekla, ja neću reagirati.

Znam da ovo zvuči vrlo teško za učiniti, ali iznenadit ćete se koliko je lako kada uđete u situaciju s namjerom da ne reagirate.

To je, naravno, puno teže kada se pojavi neočekivana situacija, ali je definitivno izvedivo kada se uđe u potencijalno napetu situaciju – poput potrebe za teškim razgovorom s kolegom.

Pravilo 10 sekundi

Kada smo usred stresne situacije, može biti teško vidjeti dalje od sadašnjeg trenutka. Emocije su nam uzburkane i sve se čini hitnim. I kao da moramo odmah reagirati.

Tada se trebamo sjetiti pravila 10 sekundi koje kaže: Kada osjetiš da ćeš burno reagirati, zaustavi se, nekoliko puta duboko udahni i izbroji do 10 prije nego što odgovoriš. Ovaj jednostavan čin može vas spriječiti da kažete ili učinite nešto zbog čega ćete kasnije požaliti.

kako ne reagirati burno, zauzmite širu prespektivu

Zauzmite širu perspektivu

Ovo je još jedna taktika koju možete koristiti kada ulazite u situaciju u kojoj očekujte burne reakcije.

Kad se pripremate za ovakav susret, zauzmite širu perspektivu. Zapitajte se hoće li vam ova situacija biti važna za tri mjeseca, godinu ili pet godina. Je li vrijedno da burno reagirate?

To ne znači da biste trebali obezvrijediti svoje osjećaje ili umanjiti važnost situacije. Ali dugoročno gledanje može vam pomoći da stvari stavite u perspektivu i izbjegnete pretjeranu reakciju.

Kada odvojite vrijeme za razmišljanje o tome kako će situacija utjecati na vas u budućnosti, vjerojatnije je da ćete donijeti odluke koje su u vašem najboljem interesu – i kratkoročno i dugoročno.

otpustiti emocije

Pustite svoje emocije van

Ako ste već odreagirali na neku situaciju automatski, onda pustite emocije koje su se podigle na površinu da izađu van.

Jedan od razloga zašto pretjerano reagiramo je taj što zatvaramo svoje emocije. Pokušavamo ih zadržati skrivenima, misleći da će nestati ako ih ne osjetimo. No umjesto toga, naše se emocije gomilaju u nama dok ne eksplodiraju.

Pustite svoje emocije van na zdrav način prije nego što dobiju priliku da se nakupe.

Emocije možete pustiti van tako da se opustite i pustite da vas emocije preplave, a vi samo čekate da prođe. Druge metode su udaranjem u jastuke, trčanje ili u razgovor s prijateljem.

Važno je osloboditi svoje emocije na pozitivan način kako one ne bi imale priliku preuzeti kotrolu nad vama.

Još jedan razlog zašto pretjerano reagiramo je taj što se bojimo osjetiti svoje emocije. Mislimo da će, ako ih osjetimo, biti previše za podnijeti. Ali istina je da su naše emocije normalan dio života. Oni dođu i odu, a mi se možemo nositi s njima. Kada pokušavamo izbjeći svoje emocije, one samo postaju intenzivnije. Dakle, umjesto da bježimo od svojih emocija, moramo se s njima izravno suočiti. Tek tada možemo naučiti nositi se s njima na zdrav način.

Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje. 👇

Uzmite predah od situacije

Pretjerano reagiranje ljutnjom često može pogoršati situaciju, a ne poboljšati.

Ako se nađete u ovakvoj situaciji, jedna od taktika koju možete prakticirati je da si svjesno date malo vremena da se ohladite.

To će vam pomoći da se vratite i odgovorite na osobu ili situaciju bistre glave i na način koji će vjerojatnije riješiti problem koji je u pitanju. Ako ne, barem će vam uštedjeti energiju.

Odlazak negdje gdje znate da možete biti sami barem 30 minuta može biti od pomoći u tom pogledu. Nakon što se ohladite, vjerojatno ćete moći učinkovitije reagirati i lakše riješiti problem.

zapisati svoje emocije

Zapisujte svoje misli i reakcije

Dio mog duhovnog rasta je zapisivanje. Zapisujem svoje misli, osjećaje, kako reagiram, puno toga.

Kada se osjećate preopterećeni nekom situacijom, može biti primamljivo reagirati impulzivno. Međutim, ako odvojite nekoliko trenutaka da zapišete svoje misli, možete steći neku perspektivu. Eksternalizirajući svoje osjećaje na ovaj način, imat ćete nešto na što ćete se kasnije osvrnuti.

To može biti osobito korisno ako općenito pretjerano reagirate na slične situacije.

Zapisivanje vam daje vremena da razmislite o tome kako želite odgovoriti, umjesto da jednostavno reagirate u trenutku. Na taj vam način može pomoći da se ne upuštate u emocionalno nabijene situacije.

Prakticirajte tehnike opuštanja

Prakticiranje tehnika opuštanja je meni najviše pomoglo u upravljanju emocijama. Opustiti se možete tako da jednostavno legnete ili se naslonite, zatvorite oči, i nekoliko puta duboko udahnete i izdahnete. Druge tehnike su meditacija, šetnja prirodom ili biti u tišini.

Učenje učinkovitih tehnika opuštanja prilično je jednostavno – samo guglajte ili potražite na YouTubeu.

Opuštanje će zaustaviti vaš stres i bit će manje vjerojatno da ćete pretjerano reagirati. Kao rezultat toga, lakše ćete kontrolirati svoje reakcije u emocionalno nabijenim situacijama.

Kad gori, sjetite se mantre

Mantra je jednostavno fraza koju si ponavljate iznova i iznova. To može biti bilo što, od jednostavne izjave npr. “Ja kontroliram svoje emocije” do složenije tvrdnje npr. “Vrijedna sam ljubavi i poštovanja”. Ideja je da ćete ponavljanjem mantre na kraju povjerovati u nju i pomoći će vam da se centrirate i uzemljite.

Povucite se iz stresne situacije, pronađite mirno mjesto gdje možete zatvoriti oči i ponavljati pozitivnu mantru.

Ne osuđujte nikoga, ni sebe ni druge

Pretjerano reagiranje često je znak nečega s čime se iznutra borimo.

Kada se borimo s nečim u sebi, vrlo često to projiciramo na druge kao obrambeni mehanizam ega kako bismo izbjegli suočavanje s tim nesvjesnim osjećajima.

Dakle, kada netko pretjerano reagira na nešto, to je obično znak nečega s čim se iznutra bori sam sa sobom.

Nije tako teško uvidjeti da je osuda drugih osuda samih sebe.

A ono o čemu se zapravo radi jest da si ne dopuštate pogreške, što je samoporažavajući stav i pristup životu. Ako možemo naučiti prihvatiti svoje pogreške i nesavršenosti, također možemo naučiti prihvatiti nesavršenosti i kod drugih.

Zaključak

Nadam se da će vam ove tehnike, koje i sama prakticiram, pomoći da izbjegnete neželjene reakcije u emocionalno nabijenim situacijama.

Različite situacije će zahtijevati različite pristupe.

Ali važno je znati da vi imate moć kontrolirati vaše reakcije. Samo je potrebna vježba.

Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje. 👇

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...