Kako staviti sebe na prvo mjesto

Kako staviti sebe na prvo mjesto, bez osjećaja krivnje

Nije sebično sebe staviti na prvo mjesto. Zapravo, to je neophodno kako biste bili što bolji. Međutim, mnogi od nas osjećaju se krivima kada nešto čine za sebe, umjesto za druge. Mislimo da trebamo žrtvovati vlastite potrebe za dobrobit drugih. Ali ovakav način razmišljanja zapravo šteti i nama samima i ljudima koje volimo.

Živimo u svijetu koji neprestano zahtijeva našu pozornost. Od posla do obitelji i društvenih obaveza, uvijek postoje drugi koji nas trebaju. Kao rezultat toga, može biti lako zaboraviti na vlastite potrebe. Međutim, bitno je dati si dopuštenje da se s vremena na vrijeme usredotočimo na sebe. Odvojivši malo vremena za sebe, možemo napuniti baterije i pripremiti se za zahtjeve svakodnevnog života.

Evo nekoliko načina da se oslobodite osjećaja krivnje zbog stavljanja sebe na prvo mjesto:

1. Shvatite da ne možete točiti iz prazne šalice.

Ne možete biti najbolji ako trčite na prazno. Brinuti se o sebi nije sebično, potrebno je. Kada se brinete za sebe, zapravo ste sposobniji brinuti se za druge.

2. Komunicirajte svoje potrebe.

Ne očekujte da drugi znaju što vam treba. Recite im što bi vam pomoglo da osjetite podršku. Drugi vam ne mogu čitati misli, pa je na vama da prenesete svoje potrebe.

3. Postavite granice.

U redu je reći ne. Ne morate učiniti sve što se od vas traži. Postavite granice i držite ih se.

4. Isplanirajte vrijeme za sebe.

Blokirajte vrijeme u svom kalendaru za sebe. Ovo je “ja” vrijeme o kojem se ne može pregovarati. Radite nešto u čemu uživate, nešto što vas opušta.

5. Ne uspoređujte se s drugima.

Vi ste na vlastitom jedinstvenom putovanju. Usporedite sebe u sadašnjosti sa svojom verzijom iz prošlosti i proslavite napredak koji ste postigli.

6. Vježbajte suosjećanje prema sebi.

Budite dobri prema sebi. Razgovarajte sami sa sobom kao što biste razgovarali s prijateljicom. Opusti se. Svi griješimo.

7. Potražite stručnu pomoć.

Ako se ne možete osloboditi osjećaja krivnje, potražite stručnu pomoć. Terapeut vam može pomoći da se izborite s emocijama koje vas sputavaju.

8. Okružite se ljudima koji vas podržavaju

Okružite se ljudima koji podržavaju i potiču vaše putovanje brige o sebi. Imati snažan sustav podrške može napraviti veliku razliku.

Stavljanje sebe na prvo mjesto nije sebično. To je neophodan dio brige o sebi. Kada se brinete za sebe, zapravo ste sposobniji brinuti se za druge. Dakle, oslobodite se krivnje i stavite sebe na prvo mjesto.

Naučite kako reći “ne”

Za mnoge ljude naučiti reći “ne” može biti težak zadatak. Možemo se osjećati obveznima prema drugima ili se bojati da ćemo ispasti nepristojni ili beskorisni. Međutim, važno je upamtiti da imamo samo ograničenu količinu vremena i energije te da ih trebamo koristiti na načine koji nas hrane i omogućuju nam da zadovoljimo vlastite potrebe. Ponekad je najbolji način da to učinite pristojno odbiti kada netko traži naše vrijeme. To ne znači da smo sebični ili bezosjećajni, već jednostavno prvo trebamo brinuti o sebi. Naučivši reći “ne” kada je to prikladno, možemo zaštititi vlastitu dobrobit i izgraditi jače odnose s drugima.

Vrijeme je dragocjena roba kojom svatko mora upravljati. Dok se čini da neki ljudi imaju beskrajnu zalihu vremena, drugi se uvijek osjećaju kao da im ponestaje. Ako se nalazite u potonjoj kategoriji, možda je vrijeme da naučite kako reći “ne” zahtjevima za vašim vremenom.

Kada se suočite sa zahtjevom za vašim vremenom, odvojite trenutak da razmislite imate li doista vremena posvetiti se. Ako ne, onda je savršeno prihvatljivo reći “ne”. Također možete razmisliti je li zadatak nešto što stvarno želite učiniti. Ako ne, opet, reći “ne” savršeno je u redu. Također je važno postaviti granice s prijateljima i članovima obitelji. Dajte im do znanja da niste dostupni 24/7 i da vam treba malo vremena za sebe. Ako poštuju vaše želje, neće vam postavljati zahtjeve u pogledu vremena koje ne možete ili ne želite ispuniti.

📩 Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje. Besplatno je! 👇

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...