Rad sa sjenama

Rad sa sjenom – Da biste postali svoje najviše ja, morate prigrliti svoje najmračnije ja

Kako voljeti sebe? To je nešto s čime sam se dugo borila. Mislim da odgovor leži u razumijevanju i prihvaćanju. Moramo razumjeti zašto se osjećamo na određeni način u određenim situacijama. Kada to shvatimo, možemo početi prihvaćati zašto se tako osjećamo. A kada počnemo prihvaćati, možemo i početi voljeti te dijelove sebe. Jer kada naučimo voljeti cijelog sebe – dobre i loše strane – možemo početi živjeti svoj život potpunije. Možemo biti svoje pravo ja, a to je najljepše od svega.

Svi mi imamo sjene – dijelove sebe koji nam se nužno ne sviđaju ili kojih se sramimo. Ali ove sjene su dio nas i one nas čine onim što jesmo.

Da bismo rasli, moramo prepoznati i prigrliti najmračnije dijelove sebe.

Kako nastaju sjene?

Jeste li se ikada zapitali kako se sjene formiraju u našoj podsvijesti? Prema nekim istraživanjima, sjene nastaju kada potisnemo aspekte sebe s kojima se ne želimo nositi. Sjene mogu imati mnogo različitih oblika, kao što su ljutnja, tuga ili strah. Često nismo ni svjesni tih sjena sve dok ih nešto u našem okruženju ne pokrene. Kada se to dogodi, možemo reagirati na načine koji nisu proporcionalni situaciji tj. možemo pretjerano reagirati ljutnjom, bijesom, tugom, strahom itd. To može dovesti do problema u našim odnosima i karijerama, kao i u našem općem osjećaju dobrobiti. Međutim, ima nade. Osvijestivši svoje sjene, možemo početi raditi na njima i na kraju riješiti probleme koje one stvaraju. Na taj način možemo doseći najbolju verziju sebe.

📩 Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje. 👇

Što podrazumijeva rad sa sjenama?

Ono što se ne osvijesti, dolazi nam kao sudbina.

Carl Jung

Da biste postigli svoje najviše ja to nikako ne znači da trebate potisnuti i ignorirati one dijelove sebe koje ne želite prihvatiti. To znači da trebate integrirati sve dijelove sebe jer, kako se kaže, ono čemu se odupiremo to jača.

Rad sa sjenama proces je otkrivanja najmračnijih dijelova vašeg podsvjesnog uma. Bez obzira na to jeste li toga svjesni ili ne, ti dijelovi neprestano utječe na vaše misli i ponašanje. To je skriveni, potisnuti dio vaše psihe, pun emocija, želja i uvjerenja za koje su nas učili da su pogrešni ili loši, pa se pretvarate da ih nema.

Problem s ignoriranjem našeg sjenovitog ja je taj što najbolje funkcionira u mraku.

Kada pokušamo potisnuti naše sjene, one se podsvjesno manifestiraju u našim mislima i postupcima što nam otežava život. Jung je vjerovao da se ova manifestacija obično javlja u obliku projekcije. Ono što najviše osuđujemo i mrzimo kod drugih često je ono što besplodno potiskujemo u sebi.

Nitko ne želi priznati da je sebičan, osuđujući ili paranoičan. Želimo biti najbolji. Ali da bismo bili najbolji, moramo prigrliti svoje najmračnije dijelove. Ipak, rad sa sjenama ne traži od vas da prihvatite svoju tamnu stranu kao svoju definirajuću karakteristiku. Zahtijeva da integrirate svoju sjenu tako da budete ovlašteni kontrolirati je umjesto da joj dopustite da ona kontrolira vas. Srećom ti se ožiljci mogu izliječiti.

Naši najtamniji dijelovi skrivaju našu najveću moć. To su naši bunari snage i moći.

Proces integracije dijelova sebe kojih ste se odrekli

Suosjećanje prema sebi, ljubav prema sebi može vam pomoći da se pomirite sa svojim sjenama i ponovno otkrijete svoje pravo ja. Integriranje dijelova sebe koje ste odbacili je putovanje, ali sve počinje razumijevanjem. Evo kako možete započeti proces ozdravljenja iznutra:

Pokušajte razumjeti zašto vam dolazi određena emocija.

Kada ste uzrujani, bijesni, tužni promatrajte tu emociju.

Idealno je ako ste sami i imate mogućnosti opustiti se, stavite ruke na srce. Pitajte se: od kud meni ova emocija. Je li možda neka situacija u mom djetinjstvu izazvala u meni ovu emociju?

Trebate stvoriti poveznici između svog djetinjstva ili svoje prošlosti i trenutne emocije. To je preduvjet da tu emociju razumijete i s vremenom otpustite. Kažem s vremenom jer ovo nije one time event.

Zabilježite svoja otkrića.

Dok otkrivate skrivene dijelove sebe, ključno je zapisati. Dnevnik o svakom samootkriću, velikom i malom, pomaže vam da detaljno istražite taj dio sebe i zapamtite što ste otkrili. Bez obzira gdje sam ili što radim, ako mi nešto padne na pamet, brzo to zabilježim kako bih to kasnije mogla istražiti. Sjena se očituje u našem odgovoru na stresne situacije ili strano okruženje više nego bilo gdje drugdje. Kada sretnete nekoga vrlo različitog od vas, što je vaša prva pomisao? Kada ste pod velikim pritiskom, kako se ponašate?

Naše ponašanje i misli pod pritiskom često su reakcije podsvjesti. Kada smo pod stresom, manje je vjerojatno da ćemo razmišljati o svom odgovoru i vjerojatnije je da ćemo učiniti, reći ili pomisliti prvo što nam padne na pamet. Ova instinktivna reakcija često je proizvod našeg sjenovitog ja.

Uvježbavanje sebe da usporite i promatrate svoje reakcije zahtijeva puno vremena i još više suosjećanja. Neće se dogoditi odmah. Ali kada se to dogodi, otkrit ćete mnogo o sebi.

Dopustite emocijama da vas preplave.

Ne ograničavajte emocije. Ne potiskujte ih. Pustite ih da vas cijelu obuzmu. Ovdje će vam se možda javiti strah. Jer ste naučili u djetinjstvu obuzdavati svoje emocije. Nije vam bilo dopušteno da ih izražavate.

Prolazeći kroz emociju, vi konačno puštate tu emociju van, oslobađate njenu energiju. Ovaj postupak ćete morat ponoviti puno puta za jednu te istu vrstu emocije jer su to slojevi, kao slojevi luka koji se polako ljušte.

Promatrajte tu emociju.

Bez obzira koliko vam bilo bolno, proživite tu emociju. Promatrajte što se događa s vašim tijelom. Ništa loše vam se ne može dogoditi ako si dopustite proživjeti određenu emociju. Vi samo dopuštajte tom dijelu sebe da se izrazi. Emocija će se pod vašim promatranjem smanjivati. I potpuno ćete se smiriti. Dopuštajući emociji da vas preplavi, oslabili ste njenu moć nad vama.

žena grli samu sebe, tako pokazuje suosjećanje prema sebi

Integrirajte taj dio sebe.

Zamislite sebe kao malo dijete koje je uplašeno jer proživljava traumu. Recite tom malom djetetu: „Ne boj se. Ja sam tu za tebe. Nikada te neću napustiti. Ti si voljena. Ti si cjelovita.“ Utješite svoje unutarnje dijete.

Nakon ovoga, osjećat ćete se preporođeno. Možete si pustiti opuštajuću meditaciju.

To znači zavoljeti sebe. Integrirati sve dijelove svoje osobnosti.

Rad sa sjenama je životni proces.

Rad sa sjenama nije putovanje koje se događa jednom u životu. Integriranje sjena nije nešto što treba postići ili dovršiti. To je kontinuirani proces. Nije lak, ali ga vrijedi proći.

Ovi savjeti sami po sebi ne obuhvaćaju sve što rad sa sjenama zahtjeva. Rad sa sjenama je različit za svaku osobu, tako da će svaki pojedinac pronaći jedinstveni put koji mu najbolje odgovara. Možda ćete trebati pomoć terapeuta što bih vam svakako preporučila, barem u početnim fazama rada sa sjenama.

📩 Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje. 👇

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...