zašto ne mogu pronaći ljubav

Zašto ne mogu pronaći ljubav?

Ti si sjajna prilika. Ljubazna si, duhovita, pametna i imaš sjajnu karijeru. Pa kako to da ne možeš pronaći ljubav?

Imala si nekoliko pokušaja ali su svi zaredom završili neslavno. Ili si se zaljubila u narcisa ili u vječitog neženju ili nekoga tko ti je bio nedostupan. Poznat ti je neki od ovih scenarija? Ne brini, nisi sama.

I znam, može biti jako frustrirajuće. Ipak ne očajavaj, opremljena si svime da pronađeš pravu ljubav, samo to još moraš osloboditi u sebi.

Da sam barem ranije znala

Voljela bih da su meni ovo ranije rekli, uštedjela bih si godine i godine preispitivanja: zašto ja ne mogu pronaći ljubav? Ali zato ti ne moraš…

Samo nastavi čitati….

Postoji velika vjerojatnost da ne možeš pronaći ljubav zato što si odrasla u disfunkcionalnoj obitelji.

Da, znam da zvuči grozno.

Ali disfunkcionalne obitelji postoje. I nisu tako rijetke.

Da bi otkrila jesi li odrasla u disfunkcionalnoj obitelji, zapitaj se…

  • Je li tvoja mama bila emocionalno nedostupna? Primjer emocionalno nedostupne majke je majka koja je u ulozi “žrtve”. Ovakva majka može toliko biti zaokupljena svojim dramama da ne može biti emocionalno dostupna svojoj djeci.
  • Je li tvoj otac zanemarivao obitelj, bio često odsutan, opijao se i sl.? Vjerojatno znaš na što mislim.
  • Kakva je bila komunikacija između roditelja? Jesu li razgovarali i rješavali probleme ili si često svjedočila vici i galami?
  • Kakav je bio tvoj odnos s mamom? A s tatom? Je li to bio podržavajući odnos ili imaš osjećaj da si bila prepuštena sama sebi?

Posljedice odrastanja u disfunkcionalnoj obitelji su brojne, npr. osjećaš se krivom kada se zauzimaš za sebe, otežano ti je postavljanje granica, bojiš se sukoba, bojiš se odbacivanja, osjećaš se odgovornom za tuđu sreću, postala si „people pleaser“ – stavljaš tuđe potrebe ispred svojih.

Poznato ti je nešto od ovoga?

Mnoga ponašanja koja naučimo u ranim godinama su podsvjesna i mogu utjecati na način na koji se odnosimo prema drugima kao odrasli. Ako si odrasla u kućanstvu u kojem je bilo malo privrženosti ili komunikacije, možda će ti biti teško izraziti se i biti otvorena s nekim za koga si zainteresirana.

Ne vjeruješ da zaslužuješ ljubav?

Posljedica odrastanja u disfunkcionalnoj obitelji može biti tvoje podsvjesno uvjerenje da nisi vrijedna ljubavi, što nikako nije istina.

Možda misliš da nisi dovoljno dobra ili da ne zaslužuješ biti sretna.

Važno je da znaš i da vjeruješ da si vrijedna ljubavi. A da bi to postigla moraš voljeti sebe.

Imaš osjećaj praznine ako nisi u vezi?

Ako si odrastala u disfunkcionalno obitelji možda ćeš očajnički tražiti ljubav jer vjeruješ da će ona ispuniti emocionalnu prazninu koju osjećaš. Ali istina je, ako želiš pronaći ljubav, važno je da tvoj emocionalni rezervoar već bude popunjen.

Nema ništa loše u želji za ljubavlju i društvom. Svi mi imamo urođenu želju pronaći nekoga tko će nas cijeniti i njegovati. Međutim, kada ta želja postane tvoj glavni cilj, zapravo te može spriječiti da pronađeš ljubav koju tražiš.

Tada postaješ „needy“, a to ljudima djeluje prilično očajno, što može odbiti potencijalne partnere. Osim toga, ako previše tragaš za ljubavlju pod svaku cijenu, moglo bi ti se dogoditi da privučeš partnera koji je nedostupan, što je siguran put u razočaranje.

Umjesto da tražiš ljubav koja će te upotpuniti, najprije se usredotoči na to da postaneš cjelovita osoba. To znači brinuti se o vlastitim potrebama, razvijati vlastite interese i hobije te izgraditi snažan osjećaj vlastite vrijednosti. Kada postaneš samouvjerena i neovisna, potencijalnim ćeš partnerima biti puno privlačnija.

Budi u vezi s nekim jer iskreno želiš s njim dijeliti svoj život, a ne zato što se bojiš biti sama. Kada spojevima pristupaš s mjesta povjerenja i sigurnosti, mnogo je vjerojatnije da ćeš pronaći ljubav kakvu tražiš.

Kada niste usredotočeni na pronalaženje ljubavi, veća je vjerojatnost da će ona pronaći vas.

ljubav prema sebi

Otvori se za primanje ljubavi

Ako si odrasla u disfunkcionalno obitelji možda si se previše zatvorila da ne bi ponovno doživjela emocionalne povrede. A to te može ograničiti u primanju ljubavi.

Ako si emocionalno nedostupna i ne možeš se otvoriti velika je vjerojatnost da ćeš privući isto takvog partnera, a on ti ne može dati ono što ti treba.

Za ljubav je potrebno da se otvorimo, budemo ranjivi umjesto pretjerano oprezni.

Ne trebaš se više bojati da ćeš biti povrijeđena. Sada si odrasla osoba i sposobna si preživjeti i bez odobravanja i ljubavi drugih. Zato, ako te i odbije, život ide dalje, ali barem znaš da si se otvorila za primanje ljubavi. Pravi partner će to znati prepoznati i cijeniti. Ipak, to ne znači da staviš svoje srce na dlan pred svakim tko naiđe.

Ako si pretjerano oprezna moglo bi ti se dogoditi da ne pokažeš svu svoju predivnu osobnost, iz straha da nisi “dovoljno dobra“. Tada tvoj partner neće imati mogućnost dobro te upoznati i otkriti pravu tebe, a to je veliki propust za oboje.

Zato, pokaži se u punom sjaju. Ti si jedinstvena i upravo si takva potrebna svijetu.

Sasvim je u redu biti sama

Nemoj tragati za ljubavlju pod svaku cijenu. Radije se usredotoči na to da ojačaš iznutra, da izliječiš neke svoje skrivene rane i onda kao druga ti kreneš u osvajanje. Jer imaš sve što ti je potrebno, samo do toga moraš doći.

Na kraju, zapamti da je za odnose potreban rad. Čak i kada pronađeš pravu osobu, i dalje će biti uspona i padova. Ključ je u otvorenoj komunikaciji i rješavanju svih izazova koji vam se nađu na putu.

Ako imaš ove stvari na umu, bit ćeš na dobrom putu da pronađeš trajnu ljubav.

Zaključak

Ako tražiš pravu ljubav, najprije kreni s unutarnjim pospremanjem.

Prvo, provjeri jesi li emocionalno na pravom mjestu. Ako nisi zadovoljna s onim što jesi, nećeš moći privući zdravu vezu. Moraš biti sigurna u sebe prije nego što pronađeš nekoga tko te čini još sretnijom.

Drugo, budi sigurna da izlaziš na spojeve iz pravih razloga. Nemoj izlaziti samo da bi ispunili prazninu ili zato što se bojiš biti sama. Umjesto toga, usredotoči se na pronalaženje partnera koji je komplementaran s tvojim životom i s kojim se možeš zamisliti kako gradite budućnost.

Jednom kada ojačaš iznutra, ostalo će doći na svoje mjesto. Imaj otvoreno srce i um i nemojte se bojati riskirati. Nikad ne znaš kada i gdje ćeš pronaći pravu ljubav.

Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje. 👇

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...