privrženost u vezi

Pretjerana privrženost u vezi – znak ljubavi ili samo obrazac preuzet u djetinjstvu?

Privrženost u vezi može biti zeznuta stvar. S jedne strane, lijepo je osjećati se željenim i potrebnim od strane našeg partnera.

Možete se osjećati dobro znajući da je netko uvijek tu za nas, bez obzira na sve.

Međutim, vezanost također može brzo postati nezdrava i destruktivna.

Ako je vaš partner pretjerano vezan, možete se početi osjećati kao da vas guši. Možda se osjećate da pretjerano bdije nad vama i kao da stalno hodate po ljuskama od jajeta jer on prati svaki vaš pokret. To može biti nevjerojatno opterećujuće i otežati održavanje zdrave veze.

Ako se tako osjećate, ne brinite, niste si  umislili. Osjećaj koji imate je stvaran pokazatelj nezdrave privrženosti koja se možda razvila još u djetinjstvu.

Stil privrženosti formira se u djetinjstvu

Način na koji izražavamo svoju privrženost u odnosima formira se još u djetinjstvu i ovisi o načinu na koji je naš primarni skrbnik, a to je najčešće majka, zadovoljavala naše potrebe.

Je li pravilno odgovarala na djetetov plač, potrebu za njegom, hranjenjem, pružala djetetu sigurnost i nježnost.

Što su ove potrebe adekvatnije zadovoljene u najranijoj dobi, dijete će razvijati sigurniju privrženost majci. Dijete će tako razviti osjećaj sigurnosti da je voljeno i prihvaćeno. Kao rezultat toga, imati će tendenciju razvijati zdrave odnosi i u odrasloj dobi.

Sigurna privrženost

Sigurnu privrženost karakterizira osjećaj ugode i sigurnosti u odnosima. Pojedinci sa sigurnim stilom privrženosti obično su povjerljivi i bliski s drugima. Također je vjerojatnije da će imati ispunjene i dugotrajne veze. Kao djeca ovi pojedinci osjećali su se voljeno i bezuvjetno cijenjeno. Naučili su se oslanjati na svog primarnog skrbnika za podršku i brigu.

Nesigurna privrženost

Nasuprot tome, osobe koje imaju nesigurnu privrženost često se osjećaju zanemareno ili odbačeno. Ovakav osjećaj datira još iz ranog djetinjstva i uvjetovan je odnosom koji smo imali s primarnim skrbnikom.

Osobe koje imaju nesigurnu privrženost mogu se boriti za povjerenje u druge u odrasloj dobi. Anksiozna privrženost je kada je netko pripijen i potreban u vezi. Stalno se brine da će ga partner ostaviti i osjeća se nesigurno u vezi.

To se manifestira tako da npr. želi biti s partnericom cijelo vrijeme, stavlja njene potrebe ispred svojih, misli da više nikada neće pronaći takvu partnericu, boji se da će ga partnerica prestati voljeti kada upozna njihovo „pravo lice“. Ovo vrijedi i za muškarce i žene.

Osoba s anksioznom privrženošću želi od partnera dobiti tu povezanost i privrženost kakvu nije imala s majkom. I kada to ne ostvari potvrđuje se njen strah da nikada neće ostvariti bliskost i odnos pun ljubavi.

Nesigurna privrženost javlja se i ako je majka zadovoljavala potrebe djeteta za hranom, njegom ali nije unosila emocije u to. Dijete je tada razvilo osjećaj da ga majka izbjegava što je u njemu razvilo strah od napuštanja. Ovo se u odrasloj dobi može manifestirati tako da pojedinac izbjegava ljubavne odnose u strahu da ne osjeti bol kakvu je osjetio u djetinjstvu.

Osobe s izbjegavajućom privrženošću bježe od odnosa kako bi sebi potvrdili da ne trebaju nikoga. To može dovesti do osjećaja izolacije i usamljenosti. Pojedinci s ovim stilom privrženosti obično su ambivalentni prema drugima. Možda žele bliske odnose, ali se u isto vrijeme mogu i bojati intimnosti i bliskosti.

Zaključak

Kad se za nekoga vežemo, stvaramo emocionalnu vezu koja se temelji na povjerenju i sigurnosti. Ova privrženost je ključna za svaki bliski odnos, bilo da se radi o romantičnom partneru, članu obitelji ili prijatelju.

Međutim, nisu svi stilovi privrženosti jednaki. Neki ljudi imaju tendenciju formiranja vezanosti koje karakteriziraju strah i izbjegavanje. Ovi stilovi privrženosti često su rezultat ranih iskustava u kojima se pojedinac nije osjećao sigurno.

Kao rezultat toga, možda su naučili povezivati ​​bliske odnose s boli i nesigurnošću.

Privrženost koja izbjegava strah može otežati ljudima stvaranje bliskih, intimnih veza s drugima. Također može dovesti do osjećaja izolacije i usamljenosti.

Ako imate tjeskobnu privrženost, važno je razumjeti odakle dolazi i kako utječe na vaše odnose. Savjetovanje i terapija mogu pomoći ljudima da nauče kako stvoriti zdrave privrženosti. Uz pomoć profesionalca možete naučiti kako prevladati svoje strahove i izgraditi zdrave, trajne privrženosti. Uz svijest i znanje, možete početi liječiti svoje rane vezanosti i stvarati sigurnije, zdravije odnose.

Možda će vas zanimati i ovo: Veza s muškarcem s niskim samopouzdanjem pretvorit će vam život u agoniju

📩 Budite u tijeku s novim objavama! Prijavite se na NEWSLETTER na poveznici dolje. 👇

Moglo bi vam se svidjeti i ovo...